Cum se face o retea wireless pentru acasa

Ce cazuri intalnim?
Primul caz:
Cablul de internet care intra in casa se conecteaza direct la un calculator prin placa de retea.
Cazul doi:
Cablul de internet (fie el cel de la tv, sau cel de telefon, sau fibra optica) se conecteaza la un modem apoi din modem ne conectam cu un cablu UTP (cablu de retea) sau un cablu USB la un Desktop.

Ce echipamente avem nevoie?

La fel ca in primul caz prezentat mai sus cat si in cel de-al doilea aveti nevoie de un router wireless. Daca reteaua voastra de acasa sau de la servici este mai complexa, aveti deja mai multe calculatoare si sunt conectate intre ele printr-un router dar fara capacitati wireless atunci este deajuns sa mai achizitionati un access point.

Construirea unei retele cu Router Wireless

In imaginea urmatoare este prezentata o retea tipica (de acasa) cu router wireless.
In mod obligatoriu cablul de la net (cablu de retea UTP) fie ca vine direct de afara sau dintr-un modem va intra prima data in Routerul Wireless. Daca va uitati pe spatele aparatului veti intalni un port numit WAN. Conectati cablul in acea locatie si doar acolo.
Mai departe un PC sau orice calculator care este fix este recomandabil sa fie legat direct prin cablu de retea si nu prin wireless deoarece viteza prin cablu este simtitor mai mare decat cea prin wireless. Langa conectorul numit WAN veti intalni in mod obisnuit inca 4 conectoare numerotate 1, 2, 3 si respectiv 4. Oricare din acele porturi poti fi folosite pentru a conecta calculatoare sau alte routere sau switch-uri.
Configurarea routerului este prezentata mai jos

Construirea unei retele cu Access Point

Presupunand ca deja aveti o retea acasa sau la servici in care aveti conectate 2 sau mai multe calculatoare printr-un router (vezi imaginea de mai jos) pentru a oferi capacitati wireless acelei retele este necesar un access point (atentie nu este deloc gresit sa folositi un alt router wireless). Access pointul se va folosi doar daca in retea exista un router de orice fel ar fi el.
Asa cum se observa si in imagine se conecteaza acces pointul la router (prin fir). Daca ati folosit un router wireless in loc de acces point veti lega un cablu de retea intre portul WAN al routerului wireless si orice port liber de la routerul fara wireless (cel din care vine netul).

Configurarea unui router wireless

Pentru configurare sunt necesari cativa pasi pe care trebuie sa ii urmati indiferent de producatorul routerului wireless:
  • conectarea routerului la internet
  • alegerea unei clase de IP pe care va functiona noua retea
  • setari wireless (stabilirea unui canal si a numelui retelei)
  • securitate retea
  • configurare firewall (activare, deschiderea porturilor folosite)
Conectarea la internet:
Doua moduri de conectare sunt uzuale la providerii mari din romania, unul selectand la tipul conexiunii : Automatic DHCP (este acelasi lucru ca si cand pentru conexiunea la net in “Connection Properties” lasati obtinerea IP-ului automatic) (intalnit la UPC)
Cel de al doilea este prin conexiune PPPOE (cel la care va trebuie user si parola – conexiuniile RDS)
Pentru unii provideri de internet va trebui sa clonati adresa MAC a placii dvs de retea in Router (atentie nu toate routerele au aceasta obtiune asa ca la cumparare uitati-va explicit dupa acest lucru pentru a nu avea surprize ulterioare). Ca sa sti daca ai nevoie sa clonezi adresa MAC cand instalezi un router poti sa incerci sa pui cablul de la net in alt calculator sau sa schimbi placa de retea. Daca nu poti sa te conectezi desi setarile sunt identice cu primul atunci in mod sigur vei avea nevoie de a clona macul sau a cere firmei care va furnizeaza internetul sa va inregistreze noua adresa cea a routerului.
Alegerea unei clase de IP este un pas optional, in general o retea de acasa va cuprinde IP-uri intre 192.168.1.2 – 192.168.1.254 (unde in general 192.168.1.1 este adresa routerului)
Eu recomand ca fiecare calculator care se conecteaza intr-o retea sa aiba un IP fix deoarece in felul asta se poate deschide anumite porturi pentru anumite calculatoare din Firewall.
Setarile pentru Wireless. Fiecare router are implicit un nume numit si SSID care descrie reteaua pe care o administreaza. Dupa acel nume cauti reteaua la care vrei sa te conectezi. Este recomandat sa iti schimbi acel nume default pus cu unul personalizat de tine pentru a nu te incurca cu reteaua vecinului de la etaj daca si el are acelasi model de router wireless.
Securitatea retelei este importanta. De ce? pentru ca altfel oricine se poate conecta la reteaua ta, iti fura din viteza netului, iti vede toate fisierele si directoarele sheruite de pe retea si daca se “pricepe” mai mult poate face o gramada de stricaciuni.
Cele mai intalnite moduri de a proteja o retea sunt WPA, WPA2 si WEP. Activarea lor presupune ca oricine va incerca sa se conecteze la retea sa stie parola care o veti introduce acolo. Iar daca nu aveti date sensibile (nu lucrati la nasa, FBI sau mai stiu eu unde) oricare din WPA, WPA2 sau WEP va fi suficienta.
Configurarea firewalului. Majoritatea routerelor vin cu un firewall intern care protejeaza reteaua de atacuri nedorite ale unor hackeri sau aplicatii lansate de persoane rau intentionate. Dupa activarea firewallului multa lume se plange ca unele aplicatii (ex. uTorrent, DC, etc) care la setarile conexiunii au nevoie sa aiba deschise unele porturi nu mai functioneaza.
Aceste porturi se pot introduce manual in router pentru a da acces unui IP din retea sa le foloseasca. Vezi cartea tehnica a routerului tau.